Khamis, 29 April 2010

Konsisten melakukan Amalan kebaikan


Saudara,
Islam sebagai agama yang cintakan kebaikan dan menekankan umatnya supaya sentiasa melakukan amal kebaikan sepanjang hidupnya. Hal ini sangat jelas dalam sebuah hadis Rasul saw daripada Abu Hurairah r.a:

ان خَيِرَ الْعَمَلِ أدْوَمُهُ وَاِنْ قَل
"Sesungguhnya sebaik-baik amalan adalah amalan yang berterusan sekalipun sedikit". (Baihaqi)

Sebagai seorang muslim kita berkewajipan melaksanakan ibadah kepada Allah hingga ajal datang menjemput kita. Oleh itu kita wajib menguatkan hati dan niat kita, menyiapkan fizikal dan tenaga kita serta mengurus masa dan aktiviti kita agar dapat melaksanakan berbagai amal kebaikan secara berterusan sesuai dengan tuntutan agama. Namun kerana kesibukan hidup dan pelbagai cabaran serta dugaan yang dihadapi kebanyakan muslim gagal memenuhi tuntutan berterusan dalam melakukan kebaikan.

Mengapakan amalan yang berterusan menjadi amal yang terbaik?
Amalan yang berterusan amat dicintai Allah dan RasulNya. Oleh itu seorang muslim yang istiqamah dalam kebaikan akan sentiasa dikasihi Allah sepanjang hidupnya walaupun hanya sedikit amalnya.

Bagaimanakah cara supaya muslim dapat kekal dalam melakukan ibadah?
1. Mengikhlaskan niat. Ia beramal semata-mata kerana Allah dan mengharapkan redhaNya.
2. Tidak berlebih-lebihan dalam beramal.
3. Bergaul dengan orang-orang salih. Sahabat yang sali akan sentiasa menegur atau memberi nasihat apabila ia lalai.
4. Menjauhkan diri daripada sebarang maksiat. Perbuatan maksiat menurut Ibn Qayyim akan melemahkan semangat untuk berbuat kebaikan.

Bagaimana menjadikan amalan yang sedikit menghasilkan pahala yang besar?
1. Melakukan ibadah secara berterusan. Hadis di atas.
2. Melakukan ibadah dengan penuh keyakinan dan harapan kepada Allah. Iaitu yakin dengan janji Allah dan mengharapkan ganjaran yang besar di sisi Allah.
3. Amalan yang kecil diiringi dengan keimanan yang kukuh.Menurut Umar "Seandainya iman Abu Bakar ditimbang dengan iman seluruh penduduk bumi, pasti iman Abu Bakar lebih berat daripada iman mereka".(Baihaqi)
4. Melakukan amalan yang sedikit ketika berkeadaan sukar dan serba kekurangan.
"Sedekah yang paling utama ialah sedekah yang dikeluarkan oleh orang-orang yang memiliki sedikit". (Abu Daud)

Hadis ini nabi menyeru umatnya supaya tidak memandang rendah amal yang sedikitnya, kerana amal yang sedikit yang konsisten lebih baik dan utama daripada amalan yang banyak tetapi hanya sekali atau kadang-kadang dikerjakan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails